DIETETYK CZY DIETETYK KLINICZNY
Na początku odpowiedzmy sobie na pytanie. Dlaczego dopasowana dietoterapia jest tak istotna? Po prostu dlatego, żebyśmy nie zrobili sobie krzywdy.
Często szukając zaleceń żywieniowych jesteśmy przekonani że sami możemy sobie pomóc. Czytamy wiadomości w Internecie, wypróbowujemy nowinki czy też eksperymentujemy z kolejną dietą cud, którą poleciła nam koleżanka. Jeśli to nie zadziała, postanawiamy wybrać się do dietetyka. Przebieramy w ofertach, sprawdzamy opinie i czytamy porady na FB. Często bazujemy na kolorowych postach i zdjęciach coraz to szczuplejszych osób, którym pomógł jakiś specyfik czy nowa fantastyczna dieta.
W końcu znaleźliśmy. Udajemy się do dietetyka z ogłoszenia lub polecanego przez internautów, chcąc pozbyć się złych nawyków żywieniowych, zwalczyć nadmierne kilogramy i poczuć się dobrze we własnej skórze. Z prawnego punktu widzenia dietetyk nie jest lekarzem, ponieważ nie skończył medycyny. Nie może też wystawiać recept ani skierowań. Niemniej jednak istnieje specjalizacja, która pozwala zdobyć kompetencje w zakresie dietetyki oraz żywienia podczas choroby. Tym właśnie zajmuje się dietetyk kliniczny. A jak go znaleźć? I dlaczego akurat powinniśmy szukać dietetyka klinicznego?
Zdrowie jest najważniejsze
Pamiętajmy, że dietoterapia musi być indywidualna i zaplanowana pod kątem chorób czy ich innych problemów ze zdrowiem, bo jednak większość z nas takowe posiada. Kluczowy wówczas jest dokładny wywiad z pacjentem i kompetentny specjalista. Niestety nie zawsze ci, którzy promują rozwiązania żywieniowe opierają się na prawidłowych i potwierdzonych badaniami klinicznymi informacjach.
Bardzo często za doradzanie innym zabierają się celebryci lub osoby bez zaawansowanego przygotowania dietetycznego. Czasami efekty tego nie są specjalnie szkodliwe (np. w przypadku nietrafionego przepisu kulinarnego), gorzej, gdy takie działania narażają nasze zdrowie (zalecenia spożywania produktów niedozwolonych przy danym schorzeniu albo mega dawki jakiś suplementów). Podczas promocji ?cudownych? zaleceń usłyszymy zapewne obietnice na temat skuteczności danej metody i poruszające serce historie ludzi, zdjęcia ?przed? i ?po?, szokujące efekty odchudzające po kilkadziesiąt kilogramów w ciągu miesiąca etc. Należy jednak pamiętać, że jest to odwoływanie się do jednostkowych przypadków, nie dowiemy się jednak podczas takiej kampanii niczego o efektach ubocznych (typu niedobory żywieniowe niekiedy powodujące trwałe szkody dla zdrowia, czy interakcje z lekami, które akurat przyjmujemy z powodu choroby lub przewlekłych innych problemów ze zdrowiem). O tym nie ma ani słowa. Można zatem śmiało powiedzieć, że warto jednak szukać porad u profesjonalistów ? dietetyków klinicznych i lekarzy.
Dietetyk kliniczny zaproponuje dietoterapię dopasowaną do preferencji pacjenta, a w szczególności do jego stanu zdrowia. Mając wiedzę z jakimi dolegliwościami zmaga się pacjent, może również postawić wstępną diagnozę (jeśli pacjent nie wie, skąd biorą się jego objawy) i zalecić wykonanie określonych badań. Inne są zalecenia żywieniowe jeśli chorujemy na osteoporozę a inne na cukrzycę. A jeśli chorujemy na jedno i drugie i dodatkowo chcemy schudnąć? ? To są dopiero puzzle! Stosując dietę bez porządnego wywiadu dietetycznego możemy tylko pogorszyć swój stan zdrowia.
Wszyscy mamy ?coś?
Dietetyk kliniczny to specjalista, który dzięki kierunkowym studiom dietetycznym posiada szeroką wiedzę na temat jednostek chorobowych, których leczenie może wymagać zmiany nawyków żywieniowych. Wie, jak należy podejść do żywienia w chorobie i jak dopasować dietę, aby zatrzymać jej rozwój i pomóc wrócić pacjentom do pełnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Osoba, która ukończyła przykładowo dwutygodniowy kurs dietetyka czy trenera personalnego nie posiada takiej wiedzy.
Dietetyk kliniczny nie tylko pomaga rozprawić się z otyłością czy złymi nawykami żywieniowymi, ale także pomaga w walce o lepsze samopoczucie. Dlatego warto zgłosić się do niego w przypadku zmagania się z takimi chorobami, jak: cukrzyca, insulinooporność, hipoglikemia, niedoczynność i nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto, refluks żołądkowo-przełykowy, choroba wrzodowa, wrzodziejące zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego (IBS), przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO), łuszczyca, atopowe zapalenie skóry (AZS), zaburzenia miesiączkowania, anemia i niedokrwistość, nadciśnienie, osteoporoza, dna moczanowa.
Dodatkowo warto powiedzieć dietetykowi klinicznemu o wszystkich swoich dolegliwościach, wtedy być może skieruje nas na dalsze badania i poradzi, co możemy zrobić, aby wyeliminować problem. Nie należy także ukrywać przed nim żadnych nawyków żywieniowych ani nietolerancji pokarmowych. To może tylko zaprocentować. I jaka decyzja? Dietetyk? Czy jednak dietetyk kliniczny? ?
Źródło: Opracowanie własne oraz na podstawie książki Mity żywieniowe, Dr Justyna Bylinowska, Wydawnictwo M, Kraków 2021
Autor: Aleksandra Bartoś
Aleksandra Bartoś
Dietetyk kliniczny ds. Chorób Wewnętrznych i Metabolicznych. Ekspert ds. żywienia w chorobach takich jak insulinooporność, cukrzyca, hashimoto, zespół metaboliczny, choroba refluksowa, choroby jelit, nadwaga, otyłość i inn. oraz w profilaktyce chorób dieto- zależnych.
Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego oraz Dietetyki w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Umów się na konsultację dzwoniąc pod numer:
+48 691 618 209
Treści z serwisu cocomac.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
TO TEŻ CIEKAWE:
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”7″]