To sarny, a nie jelenie, stanowią główne źródło pożywienia wilków na Roztoczu i w Puszczy Solskiej – wynika z badań polskich naukowców. Przewaga sarny w diecie tych drapieżników utrzymuje się przez ostatnie dwie dekady. Drugie miejsce w wilczym jadłospisie zajmuje obecnie dzik.
Wilki to szczytowe drapieżniki, polujące przede wszystkim na duże ssaki roślinożerne. Badania prowadzone w XX wieku w Puszczy Białowieskiej i Bieszczadach wskazywały, że drapieżniki te przedkładają jelenie nad pozostałe gatunki kopytnych. Co więcej, sugerowano, że wraz ze wzrostem liczebności jeleni pozostałe gatunki będą tracić dla wilka na znaczeniu.
W Polsce liczebność jeleni i saren wciąż rośnie, badacze mają więc okazję do weryfikacji wcześniejszych hipotez, porównując skład pokarmu wilków na tym samym obszarze w różnych okresach – zwraca uwagę w prasowym komunikacie dr hab. Robert Mysłajek profesor UW i wiceprezes Stowarzyszenia dla Natury ?Wilk?.
Pierwszy taki projekt przeprowadzono na Roztoczu i w Puszczy Solskiej. Tematem zajął się zespół naukowców i przyrodników z kilku instytucji ? Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, Stowarzyszenia dla Natury ?Wilk?, Roztoczańskiego Parku Narodowego, Wydziału Biologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN i Lubelskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Badania prowadzono w latach 2001-2002 i ponownie w 2017-2020. Łącznie przeanalizowano zawartość 386 odchodów drapieżników. Na podstawie obecnych w nich pozostałości, czyli sierści, fragmentów kości, zębów i racic, zidentyfikowano zawartość wilczych posiłków. Wyniki badań ukazały się w czasopiśmie Journal of Vertebrate Biology.
W obu okresach wilki odżywiały się dzikimi ssakami kopytnymi, których udział stanowił aż 97 proc. biomasy konsumowanego przez te drapieżniki pokarmu. Zarówno w latach 2001-2002, jak i w 2017-2020, wilki zjadały głównie sarny (odpowiednio 58 proc. i 49 proc.). O ile jednak na początku XXI wieku jeleń był drugą pod względem ważności ofiarą wilków (20 proc.), to dwie dekady później jego miejsce zajął dzik (26 proc.). Pozostałe gatunki, wśród których znalazły się np. łosie, daniele, zające, lisy i bobry, zjadane były sporadycznie. Równie rzadko wilki konsumowały tu zwierzęta domowe.
“Wilki to pokarmowi oportuniści, najczęściej zjadają ten gatunek, który jest liczny i łatwo dostępny. Na Roztoczu i w Puszczy Solskiej to właśnie sarna, ale w innych kompleksach leśnych może to być inny gatunek” ? komentuje wyniki współautor badań dr hab. Robert Mysłajek, cytowany w prasowym komunikacie.
Naukowcy podkreślają w artykule konieczność prowadzenia ciągłych badań nad dietą wilków. Zmiany klimatu i presja ludzi modyfikują warunki, w jakich żyją dzikie zwierzęta, co odbija się na liczebności ich populacji. W konsekwencji zmienia się także dostępność potencjalnych ofiar drapieżników.
“Doskonale to widać w okresach z niskimi opadami. Obniżenie się poziomu wód ułatwia wilkom polowania na ssaki ziemnowodne, takie jak bobry, co wykazaliśmy w naszych wcześniejszych badaniach nad dietą wilków w Wigierskim Parku Narodowym” ? komentuje dr hab. Sabina Nowak adiunkt na Wydziale Biologii UW i prezes Stowarzyszenia dla Natury ?Wilk?.
Źródło informacji: PAP – Nauka w Polsce
Zdjęcie: Freepik | vladimircech
Opinie i poglądy opublikowane na portalu cocomac.pl są wyłącznie opiniami i poglądami ich Autorów. Nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Również opinie wyrażane w publikowanych informacjach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.
PE: jedna ładowarka do wszystkich przenośnych urządzeń elektronicznych Parlament Europejski będzie negocjował z rządami państw UE na temat ostatecznego kształtu…
Dieta oczyszczająca z toksyn ? czy istnieje? Media od dawna lansują różnego rodzaju modne diety oczyszczające, obiecując ekspresowy detoks, odkwaszenie…
Technologia 3D pomaga w badaniach pisma z Wyspy Wielkanocnej. Powstał trójwymiarowy model unikatowej tabliczki, pokrytej tajemniczym pismem z Wyspy Wielkanocnej.…
Najlepsza europejska komedia ?Komedianci debiutanci?. Zwiastun i data premiery kinowej Niezwykła historia grupy więźniów, którzy grają w słynnej sztuce Samuela…
Frans Timmermans odwiedził Saule Technologies. Frans Timmermans, wiceprzewodniczący wykonawczy Komisji Europejskiej ds. Europejskiego Zielonego Ładu odwiedził wrocławską fabrykę Saule Technolog…
Glasgow będzie gospodarzem turnieju finałowego Billie Jean King Cup organizowanego przez BNP Paribas w 2022 r. Międzynarodowa Federacja Tenisowa (ITF)…
Prof. Włodzisław Duch: sztuczna inteligencja zmienia wszystko. Coraz większy jest postęp w metodach pomiaru aktywności mózgu, analizie danych neuroobrazowych i…
Casting do familijnej reklamy produktów z zakresu środków czystości międzynarodowego koncernu. Poszukujemy aż 10 postaci. Pilne! CASTING MULTIETNICZNY – szukamy ludzi…
Zaginione antyczne miasto na celowniku polskich archeologów. Pozostałości po dwóch wielkich antycznych kamiennych budowlach na szczycie wzgórza niedaleko Szkodry w…
Jak dbać o zdrowy mikrobiom skóry? Powiedzenie: ?częste mycie skraca życie? nie powstało bezpodstawnie. Zbyt częste zabiegi higieniczne i pielęgnacyjne…
Zjedzenie niedogotowanego mięsa, niestarannie umytego jabłka może skończyć się biegunką, wywołaną przez patogeny w skażonej żywności. Biegunka może być też…