To sarny, a nie jelenie, stanowią główne źródło pożywienia wilków na Roztoczu i w Puszczy Solskiej – wynika z badań polskich naukowców. Przewaga sarny w diecie tych drapieżników utrzymuje się przez ostatnie dwie dekady. Drugie miejsce w wilczym jadłospisie zajmuje obecnie dzik.
Wilki to szczytowe drapieżniki, polujące przede wszystkim na duże ssaki roślinożerne. Badania prowadzone w XX wieku w Puszczy Białowieskiej i Bieszczadach wskazywały, że drapieżniki te przedkładają jelenie nad pozostałe gatunki kopytnych. Co więcej, sugerowano, że wraz ze wzrostem liczebności jeleni pozostałe gatunki będą tracić dla wilka na znaczeniu.
W Polsce liczebność jeleni i saren wciąż rośnie, badacze mają więc okazję do weryfikacji wcześniejszych hipotez, porównując skład pokarmu wilków na tym samym obszarze w różnych okresach – zwraca uwagę w prasowym komunikacie dr hab. Robert Mysłajek profesor UW i wiceprezes Stowarzyszenia dla Natury ?Wilk?.
Pierwszy taki projekt przeprowadzono na Roztoczu i w Puszczy Solskiej. Tematem zajął się zespół naukowców i przyrodników z kilku instytucji ? Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, Stowarzyszenia dla Natury ?Wilk?, Roztoczańskiego Parku Narodowego, Wydziału Biologii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu, Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN i Lubelskiego Towarzystwa Ornitologicznego. Badania prowadzono w latach 2001-2002 i ponownie w 2017-2020. Łącznie przeanalizowano zawartość 386 odchodów drapieżników. Na podstawie obecnych w nich pozostałości, czyli sierści, fragmentów kości, zębów i racic, zidentyfikowano zawartość wilczych posiłków. Wyniki badań ukazały się w czasopiśmie Journal of Vertebrate Biology.
W obu okresach wilki odżywiały się dzikimi ssakami kopytnymi, których udział stanowił aż 97 proc. biomasy konsumowanego przez te drapieżniki pokarmu. Zarówno w latach 2001-2002, jak i w 2017-2020, wilki zjadały głównie sarny (odpowiednio 58 proc. i 49 proc.). O ile jednak na początku XXI wieku jeleń był drugą pod względem ważności ofiarą wilków (20 proc.), to dwie dekady później jego miejsce zajął dzik (26 proc.). Pozostałe gatunki, wśród których znalazły się np. łosie, daniele, zające, lisy i bobry, zjadane były sporadycznie. Równie rzadko wilki konsumowały tu zwierzęta domowe.
„Wilki to pokarmowi oportuniści, najczęściej zjadają ten gatunek, który jest liczny i łatwo dostępny. Na Roztoczu i w Puszczy Solskiej to właśnie sarna, ale w innych kompleksach leśnych może to być inny gatunek” ? komentuje wyniki współautor badań dr hab. Robert Mysłajek, cytowany w prasowym komunikacie.
Naukowcy podkreślają w artykule konieczność prowadzenia ciągłych badań nad dietą wilków. Zmiany klimatu i presja ludzi modyfikują warunki, w jakich żyją dzikie zwierzęta, co odbija się na liczebności ich populacji. W konsekwencji zmienia się także dostępność potencjalnych ofiar drapieżników.
„Doskonale to widać w okresach z niskimi opadami. Obniżenie się poziomu wód ułatwia wilkom polowania na ssaki ziemnowodne, takie jak bobry, co wykazaliśmy w naszych wcześniejszych badaniach nad dietą wilków w Wigierskim Parku Narodowym” ? komentuje dr hab. Sabina Nowak adiunkt na Wydziale Biologii UW i prezes Stowarzyszenia dla Natury ?Wilk?.
Źródło informacji: PAP – Nauka w Polsce
Zdjęcie: Freepik | vladimircech
Opinie i poglądy opublikowane na portalu cocomac.pl są wyłącznie opiniami i poglądami ich Autorów. Nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Również opinie wyrażane w publikowanych informacjach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.
Widzisz błąd w artykule, niedziałający link? Poinformuj nas o tym poprzez formularz kontaktowy lub mailem! Dziękujemy.
Zaskroniec zamieszkał w budce lęgowej dla ptaków. Leśnicy z nadleśnictwa Wichrowo (woj. warmińsko-mazurskie) znaleźli zaskrońca, który zamieszkał w budce lęgowej…
Projektor klasy premium LG CineBeam wyznacza nowy standard kina domowego. Nowy model projektora krótkoogniskowego 4K Ultra (Ultra Short Throw) zapewnia…
Do reklamowej sesji zdjęciowej dla producenta artykułów pielęgnacyjnych i kosmetyków szukamy Modelek i Modeli. Terminy: Zgłoszenia z aktualnymi zdjęciami należy…
Polscy seniorzy potrzebują kompleksowej opieki ? prezentacja wyników projektu PolSenior2 Obecnie seniorzy żyją dłużej, ale zmniejsza się ilość lat przeżytych…
Dr Marta R. Jabłońska: trudno teraz przewidzieć wszystkie skutki metawersum. Metawersum będzie nową formą interakcji z cyberprzestrzenią. To jak będziemy…
Projekt Nasze Genomy, czyli genetyczny portret Polaków. W ramach projektu naukowego Nasze Genomy udało się stworzyć bazę wariantów genetycznych populacji…
Xpeng dostarcza elektrycznego SUV-a G3 pierwszym klientom w Norwegii, realizując plan ekspansji na rynek europejski Guangzhou, Chiny i Oslo, Norwegia,…
H&M Man wprowadza na rynek Essentials, nową kolekcję najlepiej sprzedających się produktów, dzięki którym osiągniesz perfekcyjny wygląd. Dostępne od lutego…
Spółka ElectroMobility Poland powstała w październiku 2016 roku jako inicjatywa czterech polskich koncernów ? PGE Polska Grupa Energetyczna SA, Energa…
Serce złamane stresem. Kardiomiopatia to rzadkie zaburzenie serca, które powstaje w wyniku emocjonalnego lub fizycznego stresu, przy czym szczególnie dotyka…
Przełom Polaków: mapa nowotworowych mutacji w genach związanych z mikroRNA Badacze z Poznania przeanalizowali ogromną bazę danych o komórkach nowotworowych…
Sztuczna inteligencja pomaga w diagnozie raka prostaty Opracowana przez polskich naukowców metoda wykorzystania sztucznej inteligencji opartej na sieci neuronowej może…
Jesienno-zimowa kolekcja Haute Couture Diora. Drzewo życia jest sercem twórczości ukraińskiej artystki Olesi Trofymenko i punktem wyjścia dla kolekcji haute…