Aleksandra BartośDietaJedzenieStrefa 50+Zdrowie

BEAUTY FOOD

Czy możemy powstrzymać upływ czasu? Chyba wszyscy co jakiś czas zastanawiamy się czy istnieje jakiś złoty środek, rewelacyjny krem czy zabieg kosmetyczny dzięki któremu zatrzymamy wskazówki zegara. Z jednej strony wiemy, że starzenie się jest nieuniknione, a z drugiej cały czas szukamy sposobu na zachowanie młodości.

Piękna skóra mimo wieku

Koncerny kosmetyczne prześcigają się w innowacyjnych zabiegach na ciało i twarz, a medycyna estetyczna jest nie tylko modna ale coraz bardziej powszechna i osiągalna dla naszych portfeli. Rynek produktów ?beauty? to już nie tylko medycyna i kosmetyki , ale też coraz większa gama żywności która ma wpływać na urodę o czym zapewniają oferujący ją producenci. Na celowniku aktualnie są tzw. super food a raczej beauty food.

Triumfy święcą sałatki piękności, fit płatki śniadaniowe czy też tzw. beauty drinki, które dzięki swojemu unikalnemu składowi mają zapewnić piękno i młodość wszystkim niezadowolonym ze swojego wyglądu. Na rynku możemy znaleźć napoje upiększające o smaku np. wiśniowym albo proszek z kolagenem do rozpuszczania w wodzie. W tych produktach, owszem oprócz aromatów i konserwantów znajdziemy składniki, które mają coś wspólnego z kondycją skóry, jednak czy one działają?

Bardzo popularne stały się wspomniane napoje z kolagenem, które rzekomo mają wygładzić zmarszczki i poprawić elastyczność skóry. Jednak nie ma żadnej możliwości, aby kolagen dostarczony do żołądka wraz z napojem miał szansę wbudować się w komórki skóry. Kolagen jest białkiem, które, tak jak inne białka, w silnie kwaśnym środowisku żołądka ulega denaturacji i traci swoje właściwości biologiczne. Jeżeli zależy nam na zwiększeniu ilości kolagenu w  skórze, najlepiej wzbogacić swoją dietę w produkty obfitujące w witaminę C niezbędną w procesie wytwarzania kolagenu, takie jak papryka czerwona, natka pietruszki, owoce jagodowe czy cytrusy. A drinki i suplementy witaminowe? Producenci zapewniają, że kompozycje witamin znajdujące się w ich napojach, zbawiennie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Niektórzy specjaliści twierdzą, że przyjmowanie napojów jako suplementów diety może być korzystne w przypadku osób, które nie odżywiają się w sposób prawidłowy. ?Może? – słowo klucz. Nie ma żadnych gwarancji ani badań na to, w jakim stopniu wchłaniają się witaminy i mikroelementy z suplementów, w przeciwieństwie do żywności.

Właśnie! Zamiast kupować specyfiki witaminowe, równie dobrze możemy zrobić coś dla siebie, nie tylko dla lepszego samopoczucia ale i dla wyglądu, skóry, włosów i paznokci we własnej kuchni.

A co jeść żeby czuć się i wyglądać młodziej? Czy w ogóle jedzenie ma na to jakiś wpływ? Czasu nie zatrzymamy, ale z pewnością dobrze odżywiając nasze komórki możemy wyglądać młodziej aniżeli wskazuje na to nasza metryka.

Oto krótki przegląd jedzenia, które pozwoli cieszyć się Wam zdrowym, młodym i pięknym wyglądem do późnego wieku.

Dzięki składnikom takim jak likopen i beta-karoten ? jedząc odpowiednie warzywa i owoce nasza skóra jest bardziej odporna na szkodliwe promienie UV, które przyspieszają procesy starzenia się komórek, przez co na twarzy przybywa nam zmarszczek. Zawarta w wielu warzywach i owocach witamina C stymuluje między innymi produkcję kolagenu, który pomaga w zachowaniu zdrowego wyglądu i jędrności skóry.

Aby mieć piękną skórę ze względu na zawartość witaminy C warto zatem jeść paprykę, czarną porzeczkę, brzoskwinie, marchewki, bakłażany, truskawki, wiśnie, jagody. Natomiast beta-karoten występuje w szczególnie dużej ilości w warzywach i owocach o ciemnym zabarwieniu. Likopen znajdziemy w pomidorach i przecierach oraz koncentratach pomidorowych.

Odbudować komórki

Proces starzenia się polega między innymi na obumieraniu komórek. Poszukiwać należy zatem takich produktów, które pozwolą na szybkie zastępowanie tych właśnie komórek nowymi.

Produkty żywnościowe, które mają znaczący wpływ na odnowę komórek, to te zawierające antyoksydanty. Dzięki nim chronimy organizm przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne między innymi za starzenie się skóry oraz przeróżne choroby. Produkty których należy szukać, to między innymi znana z tych właściwości zielona herbata, czerwone wino, pomidory, szpinak, oleje roślinne (rzecz jasna oprócz kokosowego i palmowego) czy też naturalna kawa.

Woda i tłuszcz

To prawda stara jak świat. Tylko odpowiednio nawilżona od wewnątrz skóra może być elastyczna, napięta i promienna. Picie wody pomaga usunąć z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Gwarantuje też odpowiednie uwodnienie komórek oraz nawilża skórę, nadając jej młody wygląd. Nie zapominajmy, że organizm składa się w 70% z wody, a wszelkie jej ubytki są przez nas dotkliwie odczuwane.

Również spożywanie odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczów roślinnych wpływa korzystnie na jej kondycję. Stanowią one ?wypełnienie? skóry, uczestniczą w produkcji hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W zdrowym ciele zdrowy duch i kilka rzeczy do zapamiętania

Zielone warzywa i owoce wspomagają układ limfatyczny i serce, oczyszczają i działają uspokajająco. Są źródłem witaminy C i błonnika, który pomaga nam pozbyć się toksyn z organizmu. Żółte produkty wspomagają pracę mózgu, zawierają witaminę A i C, poprawiają wzrok. Pomarańczowe stymulują apetyt, wzmacniają układ odpornościowy i dodają optymizmu. Czerwone produkty regenerują organizm i poprawiają witalność, a fioletowe wspomagają pracę mózgu i wzmacniają koncentrację. Każdego dnia zjadaj 2 porcje owoców i minimum 3 porcje warzyw w różnych kolorach, a dostarczysz sobie więcej witamin i przeciwutleniaczy niż z wątpliwych suplementowych nowinek. A przy okazji, nie ulegając chwytom marketingowym i wybujałej wyobraźni reklamowej producentów, zaoszczędzisz pieniądze, które możesz przeznaczyć na inne szaleństwa 😉

Żródło: dietetycy.org.pl/

Zdjęcie główne: Freepik

Autor:

Aleksandra Bartoś Dietetyk

Aleksandra Bartoś ? DietetykWarszawa

Dietetyk ds. Chorób Wewnętrznych i Metabolicznych. Ekspert ds. żywienia w chorobach takich jak insulinooporność, cukrzyca, hashimoto, zespół metaboliczny, choroba refluksowa, choroby jelit, nadwaga, otyłość i inn. oraz w profilaktyce chorób dieto- zależnych.

Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego oraz Dietetyki w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Prezentowanych informacji o charakterze medycznym nie należy traktować jako wytycznych postępowania medycznego w stosunku do każdego pacjenta. O postępowaniu medycznym, w tym o zakresie i częstotliwości badań diagnostycznych i/lub procedur terapeutycznych decyduje lekarz indywidualnie, zgodnie ze wskazaniami medycznymi, które ustala po zapoznaniu się ze stanem pacjenta. Lekarz podejmuje decyzję w porozumieniu z pacjentem. W przypadku chęci realizacji badań nieobjętych wskazaniami lekarskimi, pacjent ma możliwość ich odpłatnego wykonania.

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”7″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

error

Jeżeli artykuł Ci się podoba, to prosimy udostępnij go innym. :)

Skip to content