Sezon urlopowy w pełni. Wyjazdy bliższe i dalsze. Okazje do spotkań z rodziną i znajomymi sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu. Grillowanie jest jednym z naszych ulubionych sposobów przyrządzania potraw w czasie wolnym od pracy. Rozniecenie żaru trwa moment. Sposobów przyrządzania potraw jest całe mnóstwo. Dodatkowo udanemu grillowaniu o tej porze roku sprzyja dostępność lokalnych sezonowych warzyw. Bez nich trudno wyobrazić sobie udane danie. Grillowanie warzyw to nie tylko pyszny sposób na urozmaicenie posiłku, ale także szereg korzyści zdrowotnych.
Wyraziste smaki
Wysoka temperatura i naturalne źródło ognia pozwala wydobyć inną gamę smaków i zapachów niż podczas tradycyjnego smażenia czy pieczenia w piekarniku.
Warzywa po wrzuceniu na ruszt nabierają przyjemnego wędzarniczego aromatu, a karmelizacja pomaga wydobyć naturalną słodycz warzyw.
Zachowują swoje wartości odżywcze ? inaczej niż podczas gotowania. Warzywa grillowane tracą mniej wartości odżywczych. Jak to możliwe? Gotowanie zazwyczaj trwa długo, a warzywa zanurzone są w wodzie, która wymywa cenne składniki. Grillowanie zaś to krótki proces, nieprzekraczający 10 minut, dzięki czemu wiele witamin i mikroelementów zostaje zachowanych.
Które warzywa można grillować?
Cukinia ? pokrój ją w talarki, grilluj do chwili, aż pojawią się na niej odciśnięte prążki rusztu. To delikatne warzywo bez obaw można jeść na surowo, dlatego chwila na ruszcie i gotowe!
Cebula ? doskonała pod postacią szaszłyków. Delikatnie zwilżona oliwą i oprószona ziołami nada wyrazistego smaku potrawom z ryb i mięsa.
Papryka ? to prawdziwa królowa lata! Grillowanie nadaje jej wyrazisty słodki smak. Skórka odchodzi od miąższu, przez co z przyjemnością zjedzą ją dzieci.
Pomidory ? spróbuj grillowanych nadziewanych pomidorów. Wystarczy, że wydrążysz ich środek, który napełnisz tartą cukinią, posiekaną cebulą, odrobiną tartego sera i przyprawami. Kilka minut na grillu i pyszna przekąska gotowa.
Marchew – przekrojone wzdłuż i zanurzone w marynacie z miodu, sosu sojowego, odrobiny czosnku i imbiru staną się orientalnym dodatkiem do dania głównego.
Bakłażan ? to warzywo nadaje się do przygotowania bliskowschodniego specjału, który coraz częściej można spotkać w ofercie polskich restauracji. Mowa o baba ghanoush ? paście lub formie dipu z grillowanego bakłażana i pasty sezamowej.
Pieczarki ? te uniwersalne grzyby można grillować w formie szaszłyka, sauté lub nadziewane. Wbrew pozorom dostarczają licznych witamin i składników mineralnych, a do tego wspaniale smakują. Bez obaw można podawać je też dzieciom.
Praktyczne wskazówki
Przydatne triki, które warto znać by zachwycić gości smakiem grillowanych warzyw.
Nie żałuj oliwy ? dzięki niej unikniesz przywierania. Jednocześnie pozwolisz, by naturalny smak warzyw stał się wyraźniejszy. Zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach łatwiej się przyswajały.
Gdy nie masz czasu pilnować i co chwila przewracać warzyw możesz ugotować je na grillu na parze! Jak to zrobić? Wystarczy, że umyte i przyprawione warzywa zawiniesz dość luźno w folię aluminiową. Pakunki umieść na grillu i czekaj 12-15 minut. Ta metoda sprawdzi się do większości warzyw korzeniowych, a także młodych ziemniaków.
Pamiętaj o przyprawach ? odrobina soli, pieprzu to podstawa, którą możesz wzbogacić o rozmaryn, ostrą paprykę, tymianek, oregano czy kurkumę, suszony imbir, a także gałkę muszkatołową. Możesz skorzystać z gotowych mieszanek, ale te własne dają dużo więcej frajdy.
Sosy i dodatki. Posyp warzywa posiekanym parmezanem lub pokruszoną fetą, cukinia zaś doskonale pasuje z kozim serem. Warzywa z grilla są świetne z sosem czosnkowym, aromatyczną salsą z awokado czy glazurowane w occie balsamicznym i miodzie.
Grillowanie to sposób na miłe wspólne spędzanie czasu. Dzięki dobrze wybranym produktom tak przygotowany posiłek może być też zdrowy i smaczny. Zadbaj by połowę tego, co nakładasz na talerz podczas przyjęcia w ogrodzie, stanowiły warzywa. W pełni sezonu i umiejętnie przyrządzone smakują najlepiej!
Moc Polskich Warzyw
?Moc Polskich Warzyw? to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło informacji: BRANDMATES SP. Z O.O.
Zdjęcie: Freepik
Treści z serwisu cocomac.pl mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.
Opinie i poglądy opublikowane na portalu cocomac.pl są wyłącznie opiniami i poglądami ich Autorów. Nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Również opinie wyrażane w publikowanych informacjach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.
Widzisz błąd w artykule, niedziałający link? Poinformuj nas o tym poprzez formularz kontaktowy lub mailem! Dziękujemy.
Bułgaria: historia starożytna przyprawiona pysznymi inspiracjami Bułgaria słynie nie tylko z pięknych plaż i nadmorskich kurortów. To niezwykle gościnny, pełen…
Europejską wersję bestsellerowej Kia Sportage zaprojektowano tak, aby ustanowiła nowe standardy w segmencie SUV-ów w Europie. Najpopularniejszy model marki Kia…
Transhumanizm przewiduje zniesienie wyjątkowości człowieka. Według transhumanizmu człowiek naturalny utraci uprzywilejowaną pozycję w środowisku naturalnym i wytworów technologii ? mówi…
Potencjał rynku biometanu w Polsce sięga 8 mld metrów sześciennych rocznie. Jego rozwój to ograniczenie importu gazu, budowanie bezpieczeństwa energetycznego…
Zaginione antyczne miasto na celowniku polskich archeologów. Pozostałości po dwóch wielkich antycznych kamiennych budowlach na szczycie wzgórza niedaleko Szkodry w…
Do międzynarodowej kampanii L’Oreal poszukujemy kobiet. Casting online. Pierwszy etap selekcji na podstawie nadesłanych aktualnych portretów. Zdjęcia bez makijażu, filtrów, okularów…
Buldog francuski – opis, żywienie, pielęgnacja, wychowanie. Zainteresowanie buldogiem francuskim jest obecnie bardzo duże. Hodowli tej rasy jest w Polsce dość…
Kwantowe rozwiązanie zagadki klasycznie nierozwiązywalnej. Polsko-hinduski zespół fizyków wpadł na pomysł, jak rozwikłać XVIII-wieczny problem 36 oficerów Eulera, niemożliwy do…
Glasgow będzie gospodarzem turnieju finałowego Billie Jean King Cup organizowanego przez BNP Paribas w 2022 r. Międzynarodowa Federacja Tenisowa (ITF)…
Projekt Nasze Genomy, czyli genetyczny portret Polaków. W ramach projektu naukowego Nasze Genomy udało się stworzyć bazę wariantów genetycznych populacji…
Bądź świadomym użytkownikiem ruchu drogowego. Wielu kierowców i innych uczestników ruchu nurtują pytania dotyczące zagadnień związanych z poruszaniem się po…
Piwniczna-Zdrój zaprasza W Beskidzie Sądeckim, w dolinie rzeki Poprad, pomiędzy pasmami Radziejowej i Jaworzyny Krynickiej leży Piwniczna-Zdrój, miasto-uzdrowisko. Zachwycająca pod…
PROJEKT BIODRUKOWANIE 3D BIONICZNEJ TRZUSTKI Fundacja Badań i Rozwoju Nauki ? lider Konsorcjum Bionic, od 2017 roku pracuje nad innowacyjnym, na skalę…