JedzenieStyl Życia

TYLE JEDZENIA MARNUJĄ POLACY

Eurostat: najwięcej jedzenia marnujemy w domach – 70 kg rocznie w przeliczeniu na Europejczyka.

W 2020 r. w Unii Europejskiej zmarnowano 127 kg żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca, z tego najwięcej, bo aż 70 kg jedzenia zamieniło się w śmieci w gospodarstwach domowych, najmniej ? w restauracjach i handlu detalicznym ? podał Eurostat.

Całkowita ilość zmarnotrawionej żywności na poziomie UE to w 2020 r. ? według Eurostatu – prawie 57 mln ton świeżej masy.

Z tego ponad 31 mln ton to żywność zmarnowana w gospodarstwach domowych, co stanowi 55 proc. całości pomiaru. Na drugim miejscu znalazły się przetwórstwo i produkcja (18 proc.), gdzie ilość zmierzonych odpadów żywnościowych wyniosła nieco powyżej 10 mln ton świeżej masy.

Pozostała część, stanowiąca jedną czwartą całkowitego marnotrawienia żywności, pochodziła z sektora produkcji podstawowej (uprawa i hodowla) – 6 mln ton czyli 11 proc. całkowitej ilości odpadów żywnościowych.

Stosunkowo najmniej jedzenia zmarnowano w restauracjach i usługach gastronomicznych (ponad 5 mln ton, 9 proc.) oraz sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji sektora spożywczego (ponad 4 mln ton, 7 proc.).

Według szacunków Eurostatu, zmarnowane jedzenie może stanowić 10 proc. całej żywności dostarczanej konsumentom w UE.

Polska wytworzyła w 2020 r. ok. 4 mln ton świeżej masy odpadów żywnościowych. Dla porównania, na czele niechlubnej listy znalazły się Niemcy ? blisko 11 mln ton zmarnowanej żywności, Francja ? 9 mln ton, Włochy ? ponad 8,6 mln ton.

W przeliczeniu zaś na jednego mieszkańca w Polsce było to 106 kg zmarnotrawionej żywności, w Niemczech 131 kg, we Francji 133 kg, we Włoszech 146 kg.

W naszym kraju, tak samo jak w średniej unijnej, najwięcej jedzenia zmarnowano w gospodarstwach domowych ? ponad 2,2 mln ton, co w przeliczeniu na jednego mieszkańca stanowi 60 kg wyrzuconego jedzenia.

W produkcji podstawowej zmarnowano w Polsce ponad 670 tys. ton żywności (średnio 18 kg w przeliczeniu na mieszkańca), prawie 545 tys. ton żywności zamieniło się w odpady w przetwórstwie i produkcji (14 kg. na mieszkańca), ponad 320 tys. ton w sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji (8 kg na mieszkańca), a ponad 190 tys. ton w restauracjach i usługach gastronomicznych (5 kg na mieszkańca).

W tabeli Eurostatu brak jest danych dla: Belgii, Łotwy, Malty i Rumunii. Dane dla Czech, Litwy, Portugalii i Szwecji są szacunkowe.

Eurostat zastrzega też, że dla interpretacji danych istotne jest, iż kraje o liczbie mieszkańców poniżej 10 mln, będące eksporterami netto surowców i produktów spożywczych, wykazują duże ilości odpadów żywnościowych, zwłaszcza w sektorze przetwórstwa i produkcji.

Do krajów takich należy np. Dania, która ? według tabel Eurostatu ? jest na drugim miejscu pod względem ilości odpadów żywnościowych przypadających na jednego mieszkańca. W 2020 r. było to aż 221 kg (całkowita masa to ponad 1,2 mln ton), z czego na przetwórstwo i produkcję przypadły 102 kg.

Na 1 miejscu pod względem zmarnowanej żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca znalazł się z kolei Cypr z liczbą 397 kg. Z tego na sektor przetwórstwa i produkcji przypadło 190 kg. Całkowita masa odpadów żywnościowych wygenerowanych na Cyprze wynosiła zaś w 2020 r. 354 tys. ton.

Rok 2020 był pierwszym rokiem sprawozdawczym w ramach ogólnounijnego monitorowania poziomów marnotrawienia żywności. Biorąc pod uwagę skutki tego zjawiska dla środowiska i gospodarki, zapobieganie marnotrawieniu żywności jest jednym z priorytetowych działań UE dotyczących gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ).

Działania umożliwiające przejście polskim przedsiębiorstwom na GOZ finansowane będą w programie Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko na lata 2021-2027 (FEnIKS), który jest największym krajowym programem w całej UE.

Łączna kwota przeznaczona w nim na inwestycje i przedsięwzięcia to prawie 29,3 mld euro, z czego 24,1 mld euro z funduszy UE ? 12,9 mld euro z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz 11,2 mld euro z Funduszu Spójności.

Komisja Europejska zatwierdziła go na początku października. Jak czytamy w dokumencie opisującym strategię nowego programu, ?szczególnym rodzajem produktów, które są źródłem powstawania odpadów, a których marnotrawienie jest sprzeczne z koncepcją GOZ, jak i normami etycznymi, są produkty żywnościowe?.

?Planowane jest więc podjęcie działań (w formie projektów pilotażowych) w celu zapobiegania powstawaniu odpadów żywności poprzez wykorzystanie niesprzedanych produktów spożywczych lub produktów spożywczych o krótkim terminie przydatności do spożycia. Wsparcie, kierowane m.in. do banków żywności i organizacji pozarządowych, dedykowane będzie na rozwój infrastruktury technicznej procesów logistycznych związanych z pozyskaniem, magazynowaniem i dystrybucją niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych. Dzięki czemu powstaną dodatkowe możliwości zagospodarowania żywności zagrożonej zmarnowaniem, która trafi do osób jej potrzebujących? ? zakłada program FEnIKS.

Wspierana ma być też promocja ?idei zrównoważonej konsumpcji oraz efektywnego wykorzystania żywności w gospodarstwach domowych? tzw. zero waste.

UE stawia sobie za cel, by – w kontekście ONZ-owskiego celu zrównoważonego rozwoju ? do roku 2030 zmniejszyć o połowę ilość marnotrawionej żywności (w przeliczeniu na jednego mieszkańca).

Źródło informacji i zdjęcia: Serwis Samorządowy Polskiej Agencji Prasowej

Opinie i poglądy opublikowane na portalu cocomac.pl są wyłącznie opiniami i poglądami ich Autorów. Nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Również opinie wyrażane w publikowanych informacjach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.
Widzisz błąd w artykule, niedziałający link? Poinformuj nas o tym poprzez formularz kontaktowy lub mailem! Dziękujemy.

TO TEŻ CIEKAWE:

CHRZEST MIESZKA I

Mieszko I przyjął chrzest? i co dalej? Zmiana religii całego państwa nie jest jednorazowym aktem, który można zamknąć w dacie…

POWIĘŹ – FASCYNUJĄCA TKANKA

Powięź – intrygująca tkanka miękka. Powięź (łac. fascia) jak siatka oplata całe ciało, otacza wszystkie jego struktury, wnika do narządów.…

HERBATY ZIOŁOWE – CZY POMAGAJĄ?

Nadmiar herbat ziołowych nie sprzyja zdrowiu. Herbatom: zielonym, czerwonym, ziołowym przypisuje się nadzwyczajne właściwości. Psychodietetyk Justyna Markowska ostrzega, że fenomen…

KORALOWCE – BUDOWNICZOWIE RAF

Koralowce, budowniczowie raf, są sprytniejsze niż sądzono Koralowce to organizmy bardziej złożone, niż sądzili niektórzy badacze. Zwierzęta te potrafią regulować…

STARE OBRAZY JAK NOWE

Naukowcy z UW opracowali nową metodę przywracania barw starym obrazom. Chemicy z UW we współpracy z Muzeum Narodowym w Warszawie…

KONIEC DEMOKRACJI JAKĄ ZNAMY?

Prof. Kisielewicz o ChatGPT: to koniec demokracji, jaką znamy. Osoby-firmy dysponujące takimi siłami obliczeniowymi mogą kontrolować całe społeczeństwa. To się…

HISTORIA MODY – MODA ŚLUBNA

Dawna moda ślubna Przez całe stulecia scenariusz życia kobiety z wyższych sfer był taki sam ? zostanie żoną i matką…

MOC UŚCISKU DŁONI

Uścisk dłoni ? im silniejszy, tym zdrowiej. Siła uścisku dłoni może być wykorzystywana jako biomarker stanu zdrowia osób starszych. Grupa…

ZACHĘTA – PROGRAM NA ROK 2022

Zachęta ? Narodowa Galeria Sztuki ogłasza program na 2022 rok. PROGRAM NA ROK 2022: Źródło informacji i zdjęcia: ZACHĘTA Opinie…

TWOJA WIEDZA O SEKSIE

Wiedza seksualna. Czy na pewno ją posiadasz? Ile wiemy o własnej seksualności i czy oswoiliśmy tematy związane z tą intymną…

NIE MA JAK BORÓWKI

Dlaczego borówki są ulubionym owocem dietetyków Według sondaży opinii publicznej, ulubionym owocem Polaków są truskawki. Tymczasem, rodzimi specjaliści ds. żywienia…

SENIOR ZA KIEROWNICĄ

Senior za kółkiem: co warto wiedzieć. Choć z wiekiem obniża się nasza sprawność fizyczna i psychiczna, są sposoby na to,…

WYKĄPAĆ SIĘ W LESIE

Shinrin-yoku, czyli wykąp się lesie. Metoda opracowana w Japonii staje się coraz popularniejsza także w Polsce. Kąpiele leśne poprawiają odporność…

EPIGENETYKA – CZY ODMIENI MEDYCYNĘ?

Dr hab. Tomasz Wojdacz: epigenetyka to dziedzina, która odmieni medycynę. Tylko w ok 10 proc. nowotworów znajdujemy dziedziczne zmiany genetyczne…

SZAFA ODŚWIEŻAJĄCA UBRANIA

Gotowa na całe spektrum możliwości: Kasia Sokołowska ambasadorką szafy odświeżającej ubrania Samsung AirDresser Kasia Sokołowska ? najpopularniejsza reżyserka pokazów mody…

DEKAMERON – DJABEŁ I PIEKŁO

DZIEŃ TRZECI Opowieść X Pisownia oryginalna z 1930 roku Alibech staje się pustelnicą. Mnich Rustico poucza ją, jak należy djabła…

OPEL ASTRA GSE I GRANDLAND

Nowy Opel Astra GSe i Opel Grandland GSe: już wkrótce rozpocznie się przyjmowanie zamówień na polskim rynku. Mocne, dynamiczne i…

FIBROMIALGIA

Co to jest i jak się ją diagnozuje? Tego schorzenia nie widać, a powoduje istotne cierpienie. Nie pokażą jej testy…

TOYOTA PRIUS EXECUTIVE

Toyota Prius w wersji Executive. Zaawansowane technologie i standard premium. Toyota Prius nowej generacji jest oferowana w Polsce w trzech…

OWOCE JAGODOWE A ODPORNOŚĆ

Co warto wiedzieć na ten temat. Układ odpornościowy człowieka to skomplikowana maszyneria, której sprawne działanie zależy od wielu różnych czynników,…

ZARAŻASZ SWOJEGO PSA ZIEWANIEM

Psy częściej zarażają się ziewaniem od właścicieli 25 badanych przez Teresę Romero i jej kolegów z Uniwersytetu w Tokio psów…

BIELIZNA DAWNIEJ

Urok dawnej bielizny. W dzisiejszym wpisie postanowiłam odkryć to, co z natury swojej powinno być zakryte. Oczywiście można opisywać rąbek…

LAMPART ARABSKI – BORN TO BE WILD

Urodzony, by być dzikim: odważna wizja przyszłości lamparta arabskiego. Liczba lampartów arabskich od dawna spada i uważa się, że obecnie…

PRZEKSZTAŁCANIE FILMU NA KOMIKS

Autorzy technologii zamiany filmu na komiks współtworzą awatary dla metaverse. Polska technologia pozwalająca na automatycznie przeniesienie ujęć filmowych na kartki…

DEKAMERON – NA WŁOS OD ŚMIERCI

DZIEŃ PIĄTY Opowieść III Pisownia oryginalna z 1930 roku Pietro Boccamanza, uciekając z Agnolellą wpada w ręce łotrzyków. Dzieweczka, salwuje…

DOBRE BAKTERIE NIE SĄ ZŁE

Dbajmy o dobre bakterie w jelitach Liczba bakterii w ludzkim organizmie jest 10 razy większa niż komórek budujących ciało. Po…

WARSZAWSKI FESTIWAL FILMOWY

37. Warszawski Festiwal Filmowy startuje 8 października Festiwal odbywać się będzie w dniach 8-17 października w formule tradycyjnej. Festiwalowymi kinami…

DLACZEGO PIES SIKA NA MOJE ŁÓŻKO

Zanurz się w psyche twojego psa – zrozumienie motywacji niechcianych zachowań. Oddawanie przez psa moczu na łóżko to zjawisko, które…

WYSPA WIELKANOCNA A TECHNOLOGIA 3D

Technologia 3D pomaga w badaniach pisma z Wyspy Wielkanocnej. Powstał trójwymiarowy model unikatowej tabliczki, pokrytej tajemniczym pismem z Wyspy Wielkanocnej.…

PREHISTORYCZNY LEW AMERYKAŃSKI

Przy lwie amerykańskim tygrys szablozębny był jak kociak. Mimo zatrważających kłów, samce tygrysów szablozębnych mogły być o wiele mniej agresywne…

PRZYKURCZE STAWÓW U NOWORODKA

Kiedy na świat przychodzi noworodek z przykurczami stawów. Raz na trzy do pięciu tysięcy porodów rodzi się dziecko z przykurczami…

BŁĘDY ŻYWIENIOWE POLAKÓW

Jakie błędy żywieniowe popełniają Polacy Okazuje się, że wciąż jemy zbyt dużo czerwonego mięsa oraz przetworów mięsnych, a za mało…

DBAJ O HEMOROIDY

O hemoroidy trzeba… dbać. Hemoroidy ma każdy! Problem pojawia się, gdy się powiększą ? to przypadłość 5 proc. dorosłej populacji…

Z ODCHODAMI DINOZAURÓW PRZEZ ŚWIAT

Nowe informacje o ewolucji dinozaurów dzięki prześwietleniu skamieniałych odchodów. Ponad 500 skamieniałych odchodów przeanalizowali naukowcy z Polski i Szwecji, aby…

O PĄCZKACH I TŁUSTYM CZWARTKU

Tłusty czwartek to jeden z dni tradycyjnie świętowanych w Polsce, wypadający według kalendarza chrześcijańskiego w ostatni czwartek przed wielkim postem,…

NOWA GENERACJA WODOROWEJ TOYOTY

Pierwszy samochód elektryczny Toyoty oczyszczający powietrze. Nowa generacja wodorowego sedana Mirai Toyota prezentuje drugą generację przełomowego sedana Mirai, bezemisyjnego samochodu…

ROZWÓJ DZIĘKI FRAKTALOM

Prof. Katunin: znajomość fraktali pozwoliła rozwinąć ważne technologie i przysłużyła się rozrywce. Geometryczne obiekty, jakimi są fraktale, dawniej zwano ?matematycznymi…

INTELIGENCJA ROJU

Ekspert: wzrasta zainteresowanie algorytmami inteligencji roju Inspiracją do powstania algorytmów inteligencji roju jest świat natury, na przykład zachowania mrówek. Tego…


[CP_CALCULATED_FIELDS id=”7″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

error

Jeżeli artykuł Ci się podoba, to prosimy udostępnij go innym. :)

Przejdź do treści