Eurostat: najwięcej jedzenia marnujemy w domach – 70 kg rocznie w przeliczeniu na Europejczyka.
W 2020 r. w Unii Europejskiej zmarnowano 127 kg żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca, z tego najwięcej, bo aż 70 kg jedzenia zamieniło się w śmieci w gospodarstwach domowych, najmniej ? w restauracjach i handlu detalicznym ? podał Eurostat.
Całkowita ilość zmarnotrawionej żywności na poziomie UE to w 2020 r. ? według Eurostatu – prawie 57 mln ton świeżej masy.
Z tego ponad 31 mln ton to żywność zmarnowana w gospodarstwach domowych, co stanowi 55 proc. całości pomiaru. Na drugim miejscu znalazły się przetwórstwo i produkcja (18 proc.), gdzie ilość zmierzonych odpadów żywnościowych wyniosła nieco powyżej 10 mln ton świeżej masy.
Pozostała część, stanowiąca jedną czwartą całkowitego marnotrawienia żywności, pochodziła z sektora produkcji podstawowej (uprawa i hodowla) – 6 mln ton czyli 11 proc. całkowitej ilości odpadów żywnościowych.
Stosunkowo najmniej jedzenia zmarnowano w restauracjach i usługach gastronomicznych (ponad 5 mln ton, 9 proc.) oraz sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji sektora spożywczego (ponad 4 mln ton, 7 proc.).
Według szacunków Eurostatu, zmarnowane jedzenie może stanowić 10 proc. całej żywności dostarczanej konsumentom w UE.
Polska wytworzyła w 2020 r. ok. 4 mln ton świeżej masy odpadów żywnościowych. Dla porównania, na czele niechlubnej listy znalazły się Niemcy ? blisko 11 mln ton zmarnowanej żywności, Francja ? 9 mln ton, Włochy ? ponad 8,6 mln ton.
W przeliczeniu zaś na jednego mieszkańca w Polsce było to 106 kg zmarnotrawionej żywności, w Niemczech 131 kg, we Francji 133 kg, we Włoszech 146 kg.
W naszym kraju, tak samo jak w średniej unijnej, najwięcej jedzenia zmarnowano w gospodarstwach domowych ? ponad 2,2 mln ton, co w przeliczeniu na jednego mieszkańca stanowi 60 kg wyrzuconego jedzenia.
W produkcji podstawowej zmarnowano w Polsce ponad 670 tys. ton żywności (średnio 18 kg w przeliczeniu na mieszkańca), prawie 545 tys. ton żywności zamieniło się w odpady w przetwórstwie i produkcji (14 kg. na mieszkańca), ponad 320 tys. ton w sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji (8 kg na mieszkańca), a ponad 190 tys. ton w restauracjach i usługach gastronomicznych (5 kg na mieszkańca).
W tabeli Eurostatu brak jest danych dla: Belgii, Łotwy, Malty i Rumunii. Dane dla Czech, Litwy, Portugalii i Szwecji są szacunkowe.
Eurostat zastrzega też, że dla interpretacji danych istotne jest, iż kraje o liczbie mieszkańców poniżej 10 mln, będące eksporterami netto surowców i produktów spożywczych, wykazują duże ilości odpadów żywnościowych, zwłaszcza w sektorze przetwórstwa i produkcji.
Do krajów takich należy np. Dania, która ? według tabel Eurostatu ? jest na drugim miejscu pod względem ilości odpadów żywnościowych przypadających na jednego mieszkańca. W 2020 r. było to aż 221 kg (całkowita masa to ponad 1,2 mln ton), z czego na przetwórstwo i produkcję przypadły 102 kg.
Na 1 miejscu pod względem zmarnowanej żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca znalazł się z kolei Cypr z liczbą 397 kg. Z tego na sektor przetwórstwa i produkcji przypadło 190 kg. Całkowita masa odpadów żywnościowych wygenerowanych na Cyprze wynosiła zaś w 2020 r. 354 tys. ton.
Rok 2020 był pierwszym rokiem sprawozdawczym w ramach ogólnounijnego monitorowania poziomów marnotrawienia żywności. Biorąc pod uwagę skutki tego zjawiska dla środowiska i gospodarki, zapobieganie marnotrawieniu żywności jest jednym z priorytetowych działań UE dotyczących gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ).
Działania umożliwiające przejście polskim przedsiębiorstwom na GOZ finansowane będą w programie Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko na lata 2021-2027 (FEnIKS), który jest największym krajowym programem w całej UE.
Łączna kwota przeznaczona w nim na inwestycje i przedsięwzięcia to prawie 29,3 mld euro, z czego 24,1 mld euro z funduszy UE ? 12,9 mld euro z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz 11,2 mld euro z Funduszu Spójności.
Komisja Europejska zatwierdziła go na początku października. Jak czytamy w dokumencie opisującym strategię nowego programu, ?szczególnym rodzajem produktów, które są źródłem powstawania odpadów, a których marnotrawienie jest sprzeczne z koncepcją GOZ, jak i normami etycznymi, są produkty żywnościowe?.
?Planowane jest więc podjęcie działań (w formie projektów pilotażowych) w celu zapobiegania powstawaniu odpadów żywności poprzez wykorzystanie niesprzedanych produktów spożywczych lub produktów spożywczych o krótkim terminie przydatności do spożycia. Wsparcie, kierowane m.in. do banków żywności i organizacji pozarządowych, dedykowane będzie na rozwój infrastruktury technicznej procesów logistycznych związanych z pozyskaniem, magazynowaniem i dystrybucją niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych. Dzięki czemu powstaną dodatkowe możliwości zagospodarowania żywności zagrożonej zmarnowaniem, która trafi do osób jej potrzebujących? ? zakłada program FEnIKS.
Wspierana ma być też promocja ?idei zrównoważonej konsumpcji oraz efektywnego wykorzystania żywności w gospodarstwach domowych? tzw. zero waste.
UE stawia sobie za cel, by – w kontekście ONZ-owskiego celu zrównoważonego rozwoju ? do roku 2030 zmniejszyć o połowę ilość marnotrawionej żywności (w przeliczeniu na jednego mieszkańca).
Źródło informacji i zdjęcia: Serwis Samorządowy Polskiej Agencji Prasowej
Opinie i poglądy opublikowane na portalu cocomac.pl są wyłącznie opiniami i poglądami ich Autorów. Nie należy ich utożsamiać z poglądami redakcji. Również opinie wyrażane w publikowanych informacjach nie odzwierciedlają poglądów redakcji i wydawcy, a mają charakter informacyjny.
Geolog postrzega ziemię jako wynik historycznych i prehistorycznych procesów: fałdowanie skorupy ziemskiej, pękanie i uskoki, powstawanie osadów. Te procesy zachodzące…
Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje uzależnienie od nikotyny jako chorobę. Każdy palacz łatwo może sprawdzić, czy jest uzależniony od tego nałogu…
Geolog postrzega ziemię jako wynik historycznych i prehistorycznych procesów: fałdowanie skorupy ziemskiej, pękanie i uskoki, powstawanie osadów. Te procesy zachodzące…
Buldog francuski – opis, żywienie, pielęgnacja, wychowanie. Zainteresowanie buldogiem francuskim jest obecnie bardzo duże. Hodowli tej rasy jest w Polsce dość…
Straszliwy świąd, który prowadzi do przeszczepu wątroby. Przeraźliwy, uporczywy świąd towarzyszy im niemal bez przerwy. Zaburza sen i normalne funkcjonowanie…
Polscy seniorzy potrzebują kompleksowej opieki ? prezentacja wyników projektu PolSenior2 Obecnie seniorzy żyją dłużej, ale zmniejsza się ilość lat przeżytych…
Jakie są najlepsze źródła błonnika pokarmowego? Błonnik nie jest jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnego rodzaju związków chemicznych. Z tego względu…
ODPOCZYNEK – ODDYCHANIE PRZY OKNIE Pozycja do wykonania ćwiczenia: siedząca.Ilość powtórzeń: 3 minuty.Do wykonania ćwiczenia potrzebujesz: stabilne miejsce do siedzenia…
Choć włókno pokarmowe, zjadane wraz z żywnością pochodzenia roślinnego, nie poddaje się działaniu enzymów trawiennych człowieka, to jednak stanowi niezbędny…
Polscy archeolodzy odkryli miejsce starożytnych bankietów. Spożywano tam prawdopodobnie mięso zwierząt ofiarnych, a z pewnością pito wino ku czci bogów…
ROZPYCHANIE ŚCIAN Pozycja do wykonania ćwiczenia: stojąca.Ilość powtórzeń: 10.Do wykonania ćwiczenia potrzebujesz: framuga drzwi. Pozycja wyjściowa: Ćwiczenie: Obejrzyj wideo z…
Choroba jelit nie wyklucza atrakcyjności. Wyobrażasz sobie, że podczas randki nie zdążysz do toalety? Męczące i niespodziewane biegunki, wydawanie krępujących…